Lenovo Oyun Dizüstü Bilgisayarı Alıcı Kılavuzu

Lenovo Oyun Dizüstü Bilgisayarı Alıcı Kılavuzu

“Gerçekçi insanların inancı mucizeden doğmaz; inanç, mucizeleri doğurur”

Dostoyevski

Lenovo Oyun Dizüstü Bilgisayarı Alıcı Kılavuzu

Lenovo’nun oyun bilgisayarlarına yaptığı yatırım karşılık bulmuşa benziyor. Lenovo Legion 7 önderliğinde Lenovo Legion 5, Lenovo Ideapad 3 ve daha fazlası dahil olmak üzere şirket, oyun dünyasının üzerinde kendi egemenlik perdesini yavaş yavaş oluşturuyor.

Oyun profesyonelleri için Lenovo Legion 7, orta ve üst orta düzey için Lenovo Legion 5 ile Lenovo Legion 5 Pro ve son olarak daha düşük bütçelere sahip olanlar için Lenovo Ideapad 3 gibi tekno oyuncaklar dahil olmak üzere Lenovo, özellikle geçtiğimiz yıl dizüstü oyun bilgisayarı pazarında büyük ses getiren hamleler yaptı.

Bu oyuncakları tek tek detaylı olarak inceleyeceğiz, her birinin artılarını ve eksilerini listeleyeceğiz ama hangi modelin sizin için en iyisi olduğuna siz karar vereceksiniz.

Oyun oynamak için Lenovo dizüstü bilgisayarlar doğru bir seçim olur mu?

Geçtiğimiz yıl boyunca Lenovo, başlangıç seviyesi ve orta sınıf segmentinden üst sınıf elit sistem oyun dizüstü bilgisayarlarına dek uzanan Lenovo Legion serisiyle oyun piyasasını salladı. Bunlar, diğer markaların karşısında piyasaya çıkardığı en iyi dizüstü oyun canavarlarının bazılarıydı sadece. 

Lenovo Legion serisinin son güncel sürümlerinin tümü, yüksek TGP grafik kartları ve MUX anahtarlarını taşıyor. Bu, ileri seviye oyuncuların rüyası olan; Optimus'u devre dışı bırakıp, özel grafiklerin tüm gücünü kullanabileceklerine işaret ediyor. Bunu Nvidia ve AMD’nin sunduğu G-Sync ve/veya FreeSync desteği ile birleştiriyor ve oyuncular için bir dizüstü bilgisayarı neredeyse mükemmel bir biçimde piyasaya çıkardılar. Lenovo’nın dizüstü oyun bilgisayarlarının tek olumlanamayan yönü fiyatları olarak görünüyor. Lenovo Ideapad serisi, rakiplerin fiyat skalasını yakalamadığı sürece de bu durum süreceğe benziyor.

Legion Pro, Lenovo Legion ikilemi

Geçtiğimiz yıl Lenovo Legion dizüstü bilgisayarlar, genellikle 15,6" 16:9 1080p ekranlar, Nvidia 30 serisi GPU'lar ve farklı DDR5 RAM ve SSD boyutlu donanımsal seçeneklerle piyasaya çıkarıldı.

Spesifik olarak son çıkan Lenovo Legion Pro dizüstü bilgisayar serisi, 16" 16:10 1600p ekranlar, metal parçalı bir kasa ile Legion 5s ve Legion 5is'den daha kapasiteli TGP (Toplam Grafik Gücü) Nvidia 30 serisi grafik kartlarıyla geldi.

Lenovo Legion 5i’nin Lenovo Legion 5’le ne farkı var?

Herhangi bir Lenovo Legion 5 / Lenovo Legion 7 veya Pro sürümleri ile bu modellerin tüm farklı boyutlu laptopları, AMD Ryzen CPU'larla donatılmıştır. Numaraya 'i' harfi eklendiğinde bu, CPU'nun markasının Intel olduğuna işaret eder. Oyuncuların gözdesi olan bu modellerin son çıkan 7. nesil sürümleri, AMD Ryzen 6000 serisi dizüstü bilgisayar CPU'ları veya Intel 12. nesil dizüstü bilgisayar CPU'larını donanımlarında taşımaktadırlar.

Derinlemesine İnceleme

Lenovo Legion 7, yalnızca en iyi Lenovo oyun dizüstü bilgisayarı değil, aynı zamanda tüm markalar içinde en iyi oyun dizüstü bilgisayarlarından biri, zirvenin sahiplerinden biridir. Bilgisayarın grafik ve donanımsal üstünlüğü içindeki AMD Ryzen 9 5900HX CPU ve yüksek TGP Nvidia RTX 3080'in birlikteliği, en yüksek grafik ayarlarıyla bile her oyunun en iyi performansla oynanabilmesinin önünü açıyor. İşin aslı, Lenovo Legion 7, piyasada rakipleri arasında en iyi oyun içi FPS performansına sahip olan olan laptopların arasında gösterilmektedir. Ekstra bir performans artışı elde etmenizi sağlamak için yerleşik yazılımda kolayca kullanılan bir MUX anahtarına sahip olması ve bu sayede Optimus'u devre dışı bırakabilmeniz sayesinde bu liderliği ziyadesiyle hak ediyor. Optimus devre dışı bırakıldığında G-Sync aktif edilebilir duruma gelir ve etkinleştirildiğinde ekran FreeSync'e döner. Kısaca her iki durumda da ekran yırtılması (tearing) en aza indirilir. Sahip olduğu 16” ekran büyüklüğü, standart 16:10 en boy oranından daha uzun duruyor. Bu yüzden tüm ekran alanı, 17”’lik bir modelin verimliliğine sunuyor ve üstelik dizüstü bilgisayar olduğu için yanınızda kolayca taşıyabiliyorsunuz. 2560 x 1600 ekran çözünürlüğü, aşırı hız etkinleştirildiğinde yaklaşık 4,5 ms'lik griden griye tepki süresiyle oyun oynamak için idealdir. Bu, bu çözünürlükteki bir dizüstü oyun bilgisayarı için güçlü bir sonuçtur. Legion’un ekranının 165Hz yenileme hızı ve yanıt süresi, herhangi bir gölgelenmeyi tespit edemeyeceğiniz kadar hızlıdır. 

Bilgisayarın sunduğu renk alanı kapsamı, piyasadaki rakiplerinin seviyesinde sRGB'nin% 99'u ve AdobeRGB renk alanının% 65'i olarak vitrine çıkıyor. Lenovo Legion 7’nin sunduğu bu değerler, oyun oynamak için yeterli seviyenin de üstünü işaret ediyor, hatta görüntü işleme programlarında da güzel işler çıkarıyor. En yüksek parlaklık değeri yaklaşık 520 nite ulaşıyor ve kontrast değerleri de oldukça iyi.

Lenovo Legion dizüstü bilgisayarlar, alt ve üst kapakların dışı metal, ancak kapaklar açıldığında iç kısımda plastik ile çevrilmiş iyi bir kasa kalitesine sahiptir. Bilgisayarın genel görünümü oldukça güzel ve RGB'ye öncelik vermesek de alttaki ışık şeridi, kuşkusuz oldukça lezzetli. Ağırlığı ise, bu boyutta bir dizüstü bilgisayardan bekleyeceğiniz kadardır ve birçok USB-C girişi bulunmakta ve isteyebileceğiniz diğer her şeyle birlikte kullanabileceğiniz bağlantı noktaları dizisi harika bir fikir olarak konumlandırılmış.

Bütün bunlara karşın, web kamerası ve mikrofonun kalitesi bizde biraz hayal kırıklığı yarattı. Bir dizüstü oyuncu bilgisayarı için standardın gerisinde değil, ancak fiyatını göz önüne aldığınızda daha iyisi olabilirdi diye düşünüyorsunuz. Yine de en büyük sorun bu değil, pil ömrü. Bilgisayarla birlikte verilen Corsair iCUE yazılımı, pili önemli ölçüde tüketiyor ve onu tamamen devre dışı bırakmak çok kolay bir iş değil. Etkinleştirildiğinde pil için yaklaşık 3 saat veya daha az genel kullanım süresi elde edebiliyorsunuz. Buna karşın yazılımı kapatmayı başarırsanız ve ekranı 60Hz pil tasarrufu moduna geçirirseniz, bu süre yaklaşık 5 saate kadar uzayabiliyor. Bu süre, bu tip makinalar için ortalama bir değerdir.

Pil sorununu göz ardı ederseniz, Lenovo Legion 7 hakkında söylenecek herhangi kötü bir şey yok.

Lenovo Legion 5’e gelince… oyun içi FPS açısından muhtemelen piyasadaki en iyi performans gösteren RTX 3060 dizüstü bilgisayardır ve bu da onu Nvidia'nın en güçlü gerçek 'orta sınıf' seçeneği yapmaya yetiyor. Düşük Işın İzleme özelliğine sahip bir AMD GPU'yu tercih etmekten çekinmiyorsanız, o zaman alışılmadık derecede iyi bir değere sahip olan ASUS G15 Advantage Edition dizüstü bilgisayar, kuşkusuz size yaklaşık aynı fiyata önemli ölçüde daha fazla FPS performansı sağlayacaktır. Ancak Nvidia makineleri için daha iyi bir makine bulmak zorlanacaksınız. Yerleşik yazılıma, kolayca etkinleştirilen bir MUX anahtarının dahil edilmesi güzel bir fikir ve performansı daha da artırmaya yardımcı oluyor.

Legion 5, yaratıcı iş akışları ve işleme için çok çekirdekli performans sağlayan güçlü bir AMD Ryzen 7 5800H CPU ile birlikte sunuluyor. Legion 5i modeli ise, Intel Core i7-10750H tarafından desteklenen Intel modelidir ve size biraz daha iyi oyun performansı sağlar. Intel işlemci bunun karşılığında da pil ömründe ve bilgisayarın performansında değişikliklere sebep olur.

1080p 165Hz ekranda, en iyi rekabetçi performansı istemiyorsanız, bu durumda zaten daha üst düzey bir makine satın almanız gerekecekse bu, oyuncuların çoğu için yeterince iyidir. 

Renk gamı ​​açısından, Lenovo Legion 5 %98 sRGB, %70 Adobe RGB ve %72 DCI-P3'ü kapsıyor. Ekranın harika bir kontrast oranı ve yine üstün bir tepe parlaklığı var, ancak ideal olarak bu daha iyi olabilirdi.

Web kamerası ve mikrofon, bu fiyat noktasındaki bir oyun dizüstü bilgisayarı için orta kalite. Aynı şey, piyasadaki rakip bilgisayarların çoğu gibi, oldukça zayıf oldukları ve çok fazla bas replikasyonundan yoksun oldukları sürece, hoparlörler için de söylenebilir. Membran klavye ve izleme dörtgeni hem iyi hem de rekabete kıyasla ortalamanın üzerinde, ancak piyasadaki en iyisi de değil. Hammadde kalitesi iyi, ancak plastik yapı daha üst sınıf dizüstü bilgisayarların metal tasarımlarıyla kıyaslanamaz. Yazarken biraz ekran sallanıyor ve klavyenin etrafına bastığınızda biraz esneme var, ancak bu son nokta gerçekten fark edeceğiniz bir şey değil.

MUX anahtarını kullanarak Optimus'u kapatırsanız, AMD CPU'lu Legion 5'in pil ömrü oldukça etkileyici sürelere uzuyor. Bu durumda genel kullanım için yaklaşık 8 saatlik, oyun dışı kullanım süresine ulaşabilirsiniz. Intel destekli Legion 5i'nin bundan en az bir saat veya daha kısa süre çalıştığını fark edebilirsiniz ki bu, yine de bir Intel makinesi için oldukça iyi bir süre.

Sonuçta Lenovo Legion 5'in öne çıkarılacak çok fazla kusuru yok. İyileştirilmiş yanıt süresi veya 16 inç, 1440p ekran istiyorsanız Lenovo Legion 5 Pro dikkate alınmaya değer olabilir, ancak bu sefer de maliyetleriniz artacaktır. Lenovo Legion 5'in 17 inçlik sürümü de bir seçenektir ancak bu, 15 inçlik modele göre daha yavaş yanıt süresine sahiptir ve G-Sync'e sahip değildir. Sonuç olarak, bu modelin oyuncular için en uygun fiyatlı seçim olduğunu söyleyebiliriz.

Nvidia’nın RTX 3060 ekran kartını taşıyan sürümünü seçerseniz Lenovo Legion 5 Pro, çekirdek bileşenlerinin gücü açısından Lenovo Legion 5'e benzer, ancak daha güçlü RTX 3070 sürümü seçeneğine de sahiptir. Her iki GPU seçeneği de yine aynı grafik kartlarına sahip rakip marka dizüstü bilgisayarlara kıyasla en üst düzeyde performans gösteren yüksek TGP (Toplam Grafik Gücü) modelleridir. Oyun performansı yine harika işler çıkarıyor. Normal Legion 5 gibi, Pro'nun da yerleşik yazılımda Optimus'u devre dışı bırakmak için performansı daha da artıran bir MUX anahtarı vardır.

Lenovo Legion 5 Pro ile temel farklar ekranda yatıyor. 16:10 en boy oranı ve daha yüksek 2560 x 1600 çözünürlük (QHD ancak biraz daha yüksek) sayesinde daha büyük 16 inç ekrana sahiptir. Legion 5'in 15 inçlik ekranında 1080p gayet iyi çalıştığından, yalnızca düz oyuncular için ekstra çözünürlük gereksiz bir savurganlık olabilir.

Ancak, Pro'nun sahip olduğu bir oyun avantajı, Overdrive etkinken yaklaşık 4,5 ms griden griye gelen yanıt süresi açısındandır, yani 165 Hz yenileme hızında herhangi bir gölgelenme fark etmeyeceksiniz. Renkler (iyi) ve kontrast (iyi), 1080p Legion 5 ile hemen hemen aynı, ancak en yüksek parlaklık iyileştirildi ve yaklaşık 512 nit ile daha parlak ortamlar için daha uygun hale getirildi.

Pro’da MUX anahtarını kullanarak Optimus'u devre dışı bırakırsanız ve ayrıca ekran yenileme hızını 60Hz'e düşürürseniz, web'de gezinme ve kelime işleme gibi yorucu olmayan görevler sırasında yaklaşık 7 saatten fazla pil ömrü elde edebilirsiniz. Yapı kalitesi, biraz daha iyi olmasa da Legion 5'e benzer. Ancak ekran büyüklüğü, onu biraz ağır yapıyor.

Lenovo Legion 5 Pro'yu mu yoksa daha ucuz Legion 5'i mi tercih edeceğiniz, neye öncelik verdiğinize bağlıdır. Her ikisi de eşit derecede harika oyun dizüstü bilgisayarlarıdır.

Oyun meraklıları için en optimum Lenovo Legion tercihi hangisidir?

Lenovo Legion Pro serisi, en üst sınıf Lenovo marka oyun dizüstü bilgisayarlarıdır ve en yüksek çözünürlüklü ekrana sahiptirler, en güçlü görüntü performansı olan modellerdir. Buna karşın daha uygun alternatifleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, daha çok orta sınıfa hitap eden kalitede donanım yeterliliklerine sahip uygun fiyatlı ama güçlü grafik kartına sahip bir ürün arıyorsanız ve 1080p çözünürlüğü olan bir ekrana sahipseniz, Lenovo Legion serisinin giriş modelleri de mükemmel bir seçenek olarak önünüzde duruyor. Donanımsal olarak da oldukça tatmin edici olan dizüstü bilgisayar serisi, plastik çerçevesi ile maliyetlerini de aşağıya çekiyor.

Oyun tutkunlarının istek ve ihtiyaçları, hangi seçeneğin daha doğru olduğu konusunda yönlendirici olacaktır.

Etiketler: Lenovo Oyuncu Bilgisayarları
Şubat 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.