HP Dizüstü Oyun Bilgisayarları

HP Dizüstü Oyun Bilgisayarları

“Söylediklerimizi dinlerseniz sabırla, söylemediklerimizi de görürsünüz oyunda…”

Romeo & Juliet

HP Dizüstü Oyun Bilgisayarları

Oyun tutkunlarının HP’nin Omen, Victus ve Pavilion dizüstü oyun bilgisayarı dahil olmak üzere, sahip olmak için sabırsızlandığı HP modellerini detaylıca inceleyeceğiz.

Bu yazımız en son nesil HP Omen'den, daha bütçe dostu görünen HP Pavilion dizüstü bilgisayarlara kadar, özel ihtiyaçlarınız ve bütçeniz için en iyi HP dizüstü oyun bilgisayarını bulmanıza yardımcı olmasını ümit ediyoruz. HP dizüstü bilgisayar kullanıcıları iyi bilir; HP markasının genellikle yıl boyunca devam eden harika indirimler ve kampanyaları olur. Bu yüzden, herhangi bir HP bilgisayarı alırken markanın indirimlerini kontrol ettiğinizden emin olun. 

Bu yazıdaki seçimlerimizi fiyat, oyunlarda FPS performansı, ekran kalitesi, ek özellikler yelpazesi, malzeme kalitesi vb. gibi çeşitli kriterlere göre yapacağız. 

Dizüstü oyun bilgisayarı dünyasında HP’nin hangi modeli öne çıkıyor? 

Omen, Victus, Pavilion… HP'nin bu üç ürün serisi, ürettikleri ve 'dizüstü oyun  bilgisayarı' unvanına layık tüm dizüstü bilgisayar seçeneklerini kapsamaktadır. HP’nin premium serisini, en iyi ürün kalitesine ve genellikle en güçlü donanıma sahip olan HP Omen dizüstü oyun bilgisayarları oluşturmaktadır. HP Victus dizüstü oyun bilgisayarları, HP'nin oyunlarda HP Omen'e benzer performans kalitesi sunan, ancak bunu daha uygun hale getirmek için ürün kalitesinde ve başka donanım seçeneklerinde daha makul alternatiflere yönelen bir HP serisidir. Son olarak, HP Pavilion dizüstü oyun bilgisayarları genellikle daha düşük kapasiteli CPU ve GPU donanımıyla donatılmış olarak gelen düşük bütçeli ürünlerdir. Ancak bazı modellerinde Nvidia 30 serisi GPU ve benzerleri de donanım listesi içinde yer almaktadır.

Bir HP dizüstü oyun bilgisayarı satın alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Aşağıdaki noktalar, özellikle bir HP dizüstü oyun bilgisayarı için alışveriş yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğinin hızlı bir özeti olacaktır.

HP’nin üst düzey dizüstü oyun bilgisayarları

HP serisi, HP Omen, HP Victus ve HP Pavilion dizüstü oyun bilgisayarları gibi çeşitli alt modelleri içerir. Bunlardan HP Omen dizüstü bilgisayarı, HP'nin ürettiği en üst segmenti temsil eder ve FPS açısından maksimum performans sunar. En azından, bu makinelerin en donanımlı versiyonları bu seride yer alır. Yine de genel olarak, Omen bile piyasadaki en üst düzey, en güçlü dizüstü oyun bilgisayarlarına sahip değildir. Örneğin, HP Omen serisinde Nvidia GeForce RTX 3080 ekran kartı yok. HP, pazarda tüketicilerin çoğunluğunun bulunduğu, başlangıç seviye ile üst orta sınıf fiyat aralığına sahip kısmı hedefleyen bir fiyat politikasına sahip ürünleri piyasaya sunuyor. Bu nedenle, en zorlu oyunları maksimum ayarlarda oynayabilen çıldırtıcı derecede güçlü bir dizüstü oyun bilgisayarı arıyorsanız, alternatif bir marka düşünebilir ve HP’yi tekrar gündeminize alabilirsiniz.

HP’nin 16”lik dizüstü oyun bilgisayarları

Birkaç farklı markanın dizüstü oyun bilgisayarlarının giderek daha yaygın olan 15,6" ve 17,3" boyutları arasında yer alan 16,1" veya civarındaki ekran boyutlarını tercih ettiğini görüyoruz. Bu orta boyut, çoğu kişinin kolayca taşınamayacak kadar büyük bulduğu daha büyük 17 inçlik makineler ile taşıması daha kolay olan ancak tam olarak sürükleyiciliğe sahip olmayan 15 inçlik dizüstü bilgisayarlar arasında harika bir seçenektir. Daha eski teknolojiye sahip HP Pavilion dizüstü oyun bilgisayarı bile artık 16,1”lik boyutla geliyor.

HP Victus dizüstü oyun bilgisayar serisi, HP'nin en yeni serisidir ve HP Omen serisine daha ucuz bir alternatif sunmayı amaçlıyor. Parasına kıyasla da harika bir performans sunuyor. Bu dizüstü bilgisayarların arasındaki fiyat farkını belirleyen nokta, yapı kalitesidir. Özellikle Victus 16'nın kapağına dikkat edin, ama bizce oyun oynarken yetersiz durmuyor. Genel yapısı çok esnektir ve etraftaki en sağlam hissi veren dizüstü bilgisayardan uzaktır. Yine de, fiyatı için aldığınız güçlü teknik özellikler göz önüne alındığında, bizce de bu kabul edilebilir bir alışveriş olacaktır. Sadece onu dikkatli kullanın, duvardan duvara çarpmayın.

Bundan başka, HP’nin bütün dizüstü bilgisayarındaki klavyelerinin oldukça iyi olduğu söylenebilir. Yukarıda sözünü ettiğimiz yapı kalitesi nedeniyle çok fazla esnekliğe sahip olmasına rağmen, bir membran klavye için oldukça dokunsal ve tıkırtı hissini veriyor. Dokunmatik yüzey de yeterince iyi. HP Victus 16'nın daha ucuz sürümlerinin daha düşük kaliteli hoparlörlerle geldiği gibi bir söylentisi varsa da, burada seçtiğimiz üst düzey sürümdeki HP bilgisayarların hoparlörleri, bir dizüstü oyun bilgisayarı için oldukça makul duruyor.

Çekirdek bileşenler açısından AMD Ryzen 7 5800H işlemci, hem tek hem de çok çekirdekli senaryolarda iyi performans gösteriyor ve dizüstü bilgisayarın pil ömrünü Intel sürümlerinin yönetebileceğinin üzerine çıkarma avantajına sahip. 1080p ekranların 10-11 saate kadar dayanabileceği bildiriliyor ki bu çok etkileyici.

Nvidia GeForce RTX 3060 grafik kartı, oyun sırasında maksimum 95W TGP'ye (Temel Grafik Gücü) sahiptir ve bu, piyasadaki en güçlü kart değildir ama yine de FPS açısından HP Omen 15z gibi diğer RTX 3060 dizüstü bilgisayarlarına yakın performansa sahiptir. Günün sonunda, kaybedilen birkaç FPS… bize göre Victus ile elde edeceğiniz tasarrufa değer.

Ekrandaki renk kalitedi şaşırtıcı derecede iyi, yaklaşık %99 sRGB'ye ulaşıyor, bu da onu bu alandaki renk çalışmaları için uygun hale getiriyor. Tepe parlaklığı güzel ve yüksek, kontrast oranı iyi ve öznel bir bakış açısından, üzerindeki görüntüler 1440p'de harika görünüyor. Aynı makinenin daha ucuz ekranlı versiyonlarının, tüm bu alanlarda oldukça düşük performans gösterdiğini unutmayın. 165Hz yenileme hızı, bu fiyat ve çözünürlükte oyunları düzgün şekilde oynatıyor. 15" ve 17"lik modellerinin arasında sahip olduğu 16”lik ekran boyutu, kendinizi oyunlara düzgün bir şekilde kaptırmak için yeterli ekran alanı sunarken, taşımak için zorluk çıkarmıyor.

17 inçlik HP Omen dizüstü oyun bilgisayarı, HP’nin tepe serisidir. 7 ms'lik griden griye tepki süresine 17,3 “lik 1080p 144 Hz ekrana sahiptir. Bu süreler güncel sürümlerde 3 ms’ye kadar gerilerken, FPS’nin de 165 Hz’ye kadar çıkabiliyor. Çoğu kullanıcı için 144Hz veya 165Hz uygundur, ancak rekabetçi bir oyuncuysanız, daha fazlasını da isteyebilirsiniz. Ekrandaki renk çoğaltma, Omen ekranlarının çoğunda olduğu gibi yaklaşık %99 sRGB'dir. Bu nedenle burada oyun dışında da, tasarım veya grafik çizim alanlarında biraz açık renk çalışması yapabilirsiniz. Bu listedeki diğer Omen ve Victus'ta olduğu gibi, hem membran klavyesi hem de izleme dörtgeni iyi. Hoparlörler tatmin edici seviyede ve makinenin genel malzeme kalitesi sağlam duruyor.

Intel Core i7-11800H CPU ve Nvidia RTX 3070 GPU kombinasyonu ile Victus’taki temel bileşenlerin performansı, benzer özelliklere sahip daha pahalı diğer markaların dizüstü bilgisayarları kadar iyi bir FPS performansı sağlıyor. Her şeyden öte HP, rakiplerinin karşısında yine fiyat avantajıyla duruyor. Diğer yandan ultra üstün özelliklerini taşınabilirliğe tercih ediyorsanız, 17 inçlik ekstra ekran boyutuna bu fiyata sahip olmaktan da şikayet edemezsiniz.

Sonuç olarak Victus çok değerli bir dizüstü bilgisayardır. Tüketicileri burada listelenen teknik özellikleri satın almaktan alıkoyabilecek tek şey, üstün yanıt süresine sahip 1440p/QHD 165Hz sürümünü ve tabii ki daha yüksek çözünürlüğün sağladığı net ekranı beklemek istemeleridir.

HP Omen 16z-c000, sınıfının en iyisi AMD Ryzen 9 5900HX CPU ve 100W TGP'li Nvidia GeForce RTX 3070 ekran kartı ile birlikte geliyor. Söz konusu RTX 3070 iyi bir performans sergiliyor, ancak bu ikisinin de en iyisi değil. Bu da bizim düşüncemiz.

HP Omen, en yüksek özelliklerde yeni 16 inç Victus ile hemen hemen aynı ekrana sahip, 165Hz yenileme hızıyla 1440p çözünürlükte geliyor ve 3ms griden griye yanıt süresine sahip. Ne yazık ki rekabetçi oyuncular için bu, HP Omen için alabileceğiniz en yüksek yenileme hızı ve yanıt süresi ekranıdır, bu nedenle, hızlı tempolu atıcılarda size ekstra avantaj sağlayacak bir makine arıyorsanız, daha yüksek yenileme hızına sahip farklı bir markanın 1080p modelini aramanızı tavsiye ederiz.

IPS ekranının renk replikasyonu, en yüksek parlaklık ve kontrast oranını sunar ve sRGB gamının yaklaşık %99'unu kapsadığından, sRGB alanı içinde bazı açık renk iş akışlarını sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Hammadde kalitesi şüphesiz HP Victus'tan daha iyidir, kapak çok daha sağlam duruyor ve tüm kasa da aynı şekilde. Klavye ve dokunmatik yüzey eşit derecede iyi görünüyor.

Ekranın gerçek tepki süresi yaklaşık 8 ms'dir ve bu, özellikle harika olmasa da, ekonomik bir dizüstü bilgisayar için saygın bir değerdir. Ekrandaki renk çoğaltma, en yüksek parlaklık ve kontrast oranı gibi özelliklere, talep edilen fiyata göre iyi denebilir.

Tüm HP Pavilion dizüstü oyun bilgisayarlarındaki yapı kalitesi, HP Omen'inkilerle boy ölçüşemez ve bu, daha düşük fiyat ödemenin sebebidir. Bu modeldeki hoparlörler harika değil, ancak bu fiyata ortalamadan daha kötü değil. Klavye ve izleme dörtgeni, bu sayfadaki diğer seçimlerdeki daha kaliteli örneklerin gerisinde kalsa da, bu fiyat noktası için yine ortalama düzeyde denebilir. Pil ömrü yeterli, ancak pil şarj süresi takdirimizi topladı. Pil ömrünün %50'sine kadar yalnızca 30 dakikada şarj edilebiliyor.

HP dizüstü oyun bilgisayarı mı yoksa HP masaüstü oyun bilgisayarı mı?

HP dizüstü oyun bilgisayarının HP masaüstü oyun bilgisayarından daha iyi olup olmadığı, kullanıcının bir bilgisayardan beklentilerine bağlıdır. Tüm dizüstü oyun bilgisayarlarında olduğu gibi, bir dizüstü bilgisayarın hareket halindeyken çalışmaya ve oyun oynamaya getirdiği çok yönlülüğün avantajı, hantal bir masaüstüne kıyasla dezavantajlarıyla da birlikte geliyor. Oyunlarda alacağınız maksimum performans, görünüşte aynı özelliklere sahip olsa bile bir masaüstü bilgisayarla tabii ki karşılaştırılamaz. Bunun nedeni, daha küçük dizüstü bilgisayar kasasının getirdiği soğutma ve voltaj kısıtlamalarının bir sonucu olarak, dizüstü bilgisayar CPU'larının ve GPU'larının masaüstü muadillerine kıyasla daha az güçlü olmasıdır. Bunun da ötesinde, bir dizüstü oyun bilgisayarına, aynı özelliklere sahip bir masaüstü bilgisayara ödeyeceğinizden daha fazla fiyat ödersiniz. 

Sonuç olarak;

Bu yazdıklarımız, ihtiyaçlarınız için en iyi HP dizüstü oyun bilgisayarı bulmak için kılavuzunuz olacaktır. Umarız bütçenize ve kullanıcı gereksinimlerinize göre HP Omen, HP Victus veya HP Pavilion'dan kendiniz için en doğru olanını seçmenize yardımcı olmuşuzdur. Yazımızı okurken, bu yazının hazırlanmasını takiben yeni modellerde boyut ve donanım farklılıkları olabileceğini de göz önünde bulundurmalısınız.

Etiketler: Hp Oyun bilgisayarları
Şubat 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.