En İyi 144 Hz ve 165 Hz Dizüstü Bilgisayar Modelleri

En İyi 144 Hz ve 165 Hz Dizüstü Bilgisayar Modelleri

“Aslında insanı en çok acıtan şey; hayal kırıkları değil. Yaşanması mümkünken, yaşayamadığı mutluluklardır”

Dostoyevski

En İyi 144 Hz ve 165 Hz Dizüstü Bilgisayar Modelleri

Oyuncular için en iyi 144 Hz dizüstü bilgisayarı veya en iyi 165 Hz dizüstü bilgisayarı bulmana yardımcı olmak istiyorum. Bu iki yenileme hızı, çoğu oyun için oldukça yeterlidir. Bu iki Hz değeri oyuncuların çoğunluğunun, 1440p gibi bir çözünürlükte rekabetçi bir şekilde oynamak için yeterince yüksek etkili bir FPS'de (ekran yenileme hızı) oyunları deneyimlemelerini sağlar.

Laptop HZ değerleri

İster dizüstü bilgisayar ekranı ister masaüstü monitör olsun, herhangi bir ekranın yenileme hızı, ekrandaki görüntünün bir saniye içinde kaç kez yenilendiğini ölçer. Bu hız da Hertz (Hz) cinsinden ifade edilir. Yenileme hızı, özellikle yüksek hızda hareket eden nesneleri net göstermeye çalışırken farkını ortaya koyar, tamamen durağan görüntüler için hiç fark edilmez. Temel olarak, bir nesne hızlı hareket ediyorsa (rakip oyuncunun köşeden atlaması gibi), ekranın tümünde geçirdiği süre çok düşüktür. Eğer yenileme hızı yeterince yüksek değilse, ekrandaki nesnenin görüntüsünün her yenilenmesi arasında fark edilir derecede büyük bir zaman veya görsel boşluğu olur. Yani ekrandaki nesne sıçramış gibi görünecek, bu da kekemelik etkisine yol açacak veya aşırı durumlarda da tamamen ışınlanmış gibi görünecektir. Yüksek bir yenileme hızı, nesnenin yol boyunca hareketindeki her değişikliği gösterir ve bu da düzgün hareket eden bir görüntüye imkan tanır. Düşük yenileme hızları, kişinin daha hızlı hareket eden görüntüleri görmesini ve bunlara tepki vermesini güçleştirir, dolayısıyla hızlı oyunlarda oyuncuların performansını olumsuz etkiler.

165hz ve 144hz dizüstü bilgisayar ekranları

Artık, önceki zamanlarda 144 Hz olan çoğu yeni dizüstü bilgisayar ve monitör ekranı, artık 165 Hz kalite seviyesine çıkarıldı. Başka bir deyişle, 165Hz oyun dizüstü bilgisayarları, orta fiyat aralığındaki çoğu model veya 1440p ekranlı dizüstü bilgisayarlar için yeni standarttır ve oyun için karşılaştığın herhangi bir 144Hz dizüstü bilgisayar muhtemelen bundan böyle eski bir model sayılacak.

Sonuç olarak, 144FPS ile 165FPS arasındaki fark, ortalama bir oyuncu için pek fark edilmeyecektir ama rekabetçi oyun performansınız üzerinde yalnızca az bir fark yaratacaktır. Yine de oyunun her anında farkını hissettirir. Her iki durumda da, her iki yenileme hızı, FPS performansı ile maliyet yükü arasında makul bir yol sunar.

Oyuncular için 165 Hz veya 144 Hz dizüstü bilgisayar alırken dikkat edilmesi gerekenler

Aşağıdaki sorular, özellikle 165 hz veya 144 hz dizüstü bilgisayar satın alırken dikkat etmeniz gerekenlerin yoğunlaştırılmış hızlı bir özeti olacaktır.

144Hz FPS oyun performansı için iyi midir?

Bu sorunun kısa yanıtı, en azından oyuncuların büyük çoğunluğu için evettir. 60 Hz ile 100 Hz arasındaki algılanabilir fark çok büyük ve 100 Hz ile 144 Hz arasındaki neredeyse aynı fark daha az önemli olsa da, 144 Hz veya 165 Hz'den 240 Hz veya daha yükseğe çıktığınızda, farkı çok da fazla hissetmezsiniz. 240Hz, 300Hz ve 360Hz yalnızca CS:GO, Call Of Duty veya Battlefield serisi vb.’nin rekabetçi oyuncuları içindir. Her şeye rağmen, bu oyunları oynamak için gerçekten yüksek performanslı bir dizüstü oyun bilgisayarına ihtiyacın olacak. Ayrıca oyunlarınızda bu tür FPS'leri elde etmek için grafik ayarlarını düşürmeyi deneyeceksin. Oysa çoğu insan için 144 Hz'lik veya 165 Hz'lik bir dizüstü bilgisayar, oyun oynamak için fazlasıyla yeterli olacaktır.

FreeSync ve G-Sync desteği

FreeSync ve G-Sync, ekranda görüntülenen hareketi yumuşatmaya ve ekran yırtılması olarak bilinen bozulmayı azaltmaya yardımcı olan, uyarlanabilir senkronizasyon teknolojileri olarak bilinir. Bu, PC'nizin kare hızı çıktısını ekranınızın yenileme hızıyla daha kesin bir şekilde senkronize etmek yoluyla gerçekleştirilir.

FreeSync teknolojisi AMD'nin, G-Sync ise Nvidia'nındır. Her iki üreticinin GPU'ları her iki teknolojiyi bir dereceye kadar kullanabilse de, tam G-Sync genellikle yalnızca Nvidia grafik kartına sahip makineler tarafından kullanılabilir. “G-Sync uyumlu”, teknolojinin daha az güçlü sürümünü tanımlamak için kullanılan terimdir ve aynı zamanda G-Sync uyumlu olan yerel FreeSync desteğine sahip birçok dizüstü oyun ekranı da bulabilirsin.

1080p ve 1440p oyun dizüstü bilgisayarları

Bu yazıda önerdiğimiz, 144Hz veya 165Hz yenileme hızıyla gelen her dizüstü bilgisayar, 1080p (aka HD) veya 1440p (QHD veya WQHD olarak da bilinir) çözünürlüğe sahiptir. Yenileme hızı ve çözünürlük, boyutun yanı sıra, bir ekranın fiyatının ana belirleyicileridir. 165Hz, son zamanlarda piyasaya sürülen tüm 1440p dizüstü oyun bilgisayarları için giderek daha fazla kullanılır oldu.

Genel olarak konuşursak, 1080p'nin 15 inç veya daha küçük ekrana sahip herhangi bir oyun dizüstü bilgisayarı için mükemmel çözünürlük olduğu görüşündeyiz. Bu boyutta, 1440p ekranın faydaları göze çarpsa da, genellikle diğer alanlarda yapılması gereken fedakarlıklara değmez (örn. fiyat ve daha yüksek çözünürlüklü ekranda daha düşük FPS performansı). Yine de, daha yüksek çözünürlüklü filmler izlemek veya sadece görünüşlerini beğendiğin için 1440p ekranı tercih ettiysen, FPS'ni en üst düzeye çıkarmak için oyun içi çözünürlük ayarlarını her zaman 1080p'ye düşürebilirsin.

4K çözünürlüklü 165Hz ve 144Hz dizüstü bilgisayarlar

MSI GE76 Raider 10UH veya Razer Blade Pro 17 4K Touch gibi bir 4K oyun dizüstü bilgisayarında görebileceğin en yüksek yenileme hızı 120 Hz'dir, ancak bunlar nadirdir. Çoğu 4K dizüstü bilgisayar, 60Hz yenileme hızında gelir; bu, rekabetçi çevrimiçi oyunlar için yeterince yüksek bir yenileme hızı değildir ve yalnızca daha yavaş, tek oyunculu oyunlar için önerdiğim minimum değerdir.

Oyun oynamak için, günümüzün en iyi 165 Hz ve 144 Hz dizüstü bilgisayarları

Detaylı inceleme

ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition’ın iki ana çeşidi vardır: 1080p 300Hz ekran versiyonu ve 1440p 165Hz seçenekleri. Her iki seçenek de paranızın tam karşılığını sunar. 1080p sürümü, fiyat eşiğindeki rakiplerinin arasında en iyi dizüstü oyun bilgisayarı nitelemesini hak ediyor. Her iki ekranda da renk çoğaltma ve kontrast seviyesi yeterli, hele ki bir oyun dizüstü bilgisayarı için fazlasıyla yeterlidir. Ekran dışında, bu dizüstü bilgisayarın her iki sürümü de AMD Ryzen 9 5900HX işlemci ve AMD Radeon RX 6800M grafik kartı ile aynı temel bileşenlerle kullanılıyor. 5900HX CPU, kelimenin tam anlamıyla bir oyun dizüstü bilgisayarının ideal halidir, bu nedenle burada eleştiriye yer yoktur ve RX 6800M GPU, ham FPS açısından bir Nvidia RTX 3070 (dizüstü bilgisayar versiyonu) ile başa baş gidebilir. Ancak aynı ışın İzleme yeteneklerinden yoksundur. 

ASUS ROG Strix G15 Advantage Edition'ın iyi performans gösterdiği ve bir dizüstü oyun bilgisayarı için şaşırtıcı olan başka alanlar da var. Bunların başında, oyun dışı kullanımda zorlayıcı olmayan görevler yapılırken 9 saate kadar çıkabilen pil ömrü ile geliyor. Bu kadar güçlü bir dizüstü bilgisayar için çok etkileyici ve AMD'nin Advantage Edition serisiyle sağladığı verimliliğin bir kanıtıdır. Bu makinedeki hoparlörler, mükemmel olmasa da aslında oldukça sağlam duruyor. Bu fiyat aralığındaki rakiplerinin çoğundan kesinlikle daha iyi olan ve kesinlikle YouTube ve Netflix'i izlemekten zevk alacak kadar iyi olan basslar da ekstrası.

Oyun oynamaktan daha fazlasını yapabilen bir dizüstü bilgisayar arayanlar için entegre bir web kamerası veya SD kart okuyucunun olmaması üzücü olabilir, ancak bunlar kolayca ekstra olarak satın alınabilir. Bu makinenin en düşük özellikli seçeneği yalnızca 512 GB SSD ile geliyor ve bu, modern bir oyun makinesi için çok düşük – en azından 1 TB'lık sürüme sahip olmanı tavsiye ederim.

Lenovo Legion 5, 115-130W yüksek TGP'si sayesinde RTX 3060 dizüstü bilgisayarların çoğunun üzerinde performans gösteren bir Nvidia RTX 3060 ile gelen, Lenovo'nun bir başka harika orta sınıf dizüstü oyun bilgisayarıdır. Oyunlarda üretebileceği FPS açısından RTX 3070 makinelerinin yanında daha düşük oyun performansı bekleyebilirsiniz. ASUS Strix G15 Advantage Edition'ın ham gücüyle boy ölçüşemese de, bir Nvidia grafik kartıyla birlikte gelen iyileştirilmiş Ray-Tracing avantajına sahiptir. AMD Ryzen 7 5800H de kesinlikle ağırlığını çekiyor, ancak AMD Ryzen 9 7900HX kadar güçlü değil.

165Hz yenileme hızı ekranı, 144Hz bir önceki yılda çıkarılan sürümünün üzerine ek olarak 21Hz ekler. Bu dizüstü bilgisayardaki ekranın tepki süresinin optimum seviyelere çekilmesi gerektiğini, optimize edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Griden griye yaklaşık 6,6 ms'de, piyasadaki en kötü yanıt ekranı değil, ancak en iyisi de değil. Parlaklık, kontrast ve renk çoğaltma açısından oyuncular için tamamen yeterli.

Pil ömrü, GPU'lu bir dizüstü oyun bilgisayarı için oldukça iyi ve pil tasarrufu sağlayan "Hibrit mod"a geçtiğinde oyun dışı kullanım için yaklaşık 7 saatlik çalışma süresi sağlıyor. Sıcaklık testleri de oldukça iyi, fan hacmi ortalama bir biçimde verimlilik sağlıyor. 1 TB SSD boyutunu, bu fiyat için makul görüyorum.

Kaliteli 720p kamera ve mikrofon, önceki yılın yinelemesine göre iyileştirildi, ancak yine de bu fiyat noktasındaki bir makine için idare eder. Membran klavye güzel ve tıkırtılı ses veriyor ve iz paneliyle ilgili herhangi bir sorun yok. Ağırlık ve boyutlar açısından ise, Lenovo Legion 5 tamamen yeterli.

Sonuç olarak, Legion 5’i makul bir fiyata sağlam bir orta sınıf dizüstü oyun bilgisayarı olarak değerlendiriyorum.

Lenovo Legion 5'in 2021 sürümü, bir oyun makinesi arayan ama harcayacak fazla parası olmayanlar için harika bir 144Hz dizüstü bilgisayardır diyebilirim. Nvidia GeForce RTX 1660 Ti GPU artık birkaç nesil daha eski ve bu nedenle en yeni oyunlarda daha yüksek ayarlarda inanılmaz FPS üretmesini bekleme, ancak yine de kesinlikle sıradan değil. İşleri bir adım öteye çevirirsen, en azından 100FPS işaretinde çok daha zorlu oyunları çalıştırabilirsin. 

Bu dizüstü bilgisayarla ilgili söylenebilecek en iyi şeylerden biri, gerçek test altında yaklaşık 4,6 ms griden griye gelen ekranın hızlı yanıt süresidir. Bu, birinci sınıf 240Hz + ekranlı modellerin dışında bulabileceğiniz herhangi bir dizüstü oyun bilgisayarı arasında en düşük yanıt sürelerinden biridir ama orta seviye bütçeli bir 144Hz dizüstü bilgisayar için kesinlikle mükemmeldir. Bu da Lenovo Legion 5'i, oyun tutkunları için mükemmel bir fiyat / performans ürünü yapıyor. Ekran, FreeSync'i destekliyor ve oyun amaçları için iyi bir tepe parlaklığına ve düz renk çoğaltmasına sahiptir.

Daha yeni modelde olduğu gibi, hem membran klavye hem de izleme dörtgeni kullanım açısından tatmin edici. Yapı kalitesi biraz esnek, ancak bu fiyata bu beklenebilir ve ekranın 180 derecelik menteşesi oldukça kullanışlı bir özellik olarak duruyor. Lenovo Legion 5, 720p web kamerası ve mikrofonla birlikte geliyor. Bunlara karşın hoparlörler, makul miktarda bas ile bu fiyat noktası için ortalamanın üzerindedir. Pil tasarrufu sağlayan 'Hibrit modu' açarsanız, pil ömrü, yorucu olmayan genel kullanımda, (yani oyun dışında) bir dizüstü oyun bilgisayarı için makul seviyelere uzuyor. 

ASUS Zephyrus G15 1440p oyun dizüstü bilgisayarı, listemdeki ikinci Asus bilgisayarıydı. Harika görünümlü, sağlam yapılı bir makinedir. Özellikle beyaz versiyon, bize göre harika görünüyor, tüm versiyonlar ekranın etrafında güzel ince çerçeveler ve nispeten ince bir kasa ile geliyor ve bu da onları kolayca taşınabilir hale getiriyor.

ASUS Zephyrus G15'in ekranı harika bir tepe parlaklığına, renk gamına ve kontrast oranına sahiptir. Bu da ekranda baktığınız her şeyin birinci sınıf görüneceği ve onu grafik tasarımcılar ve benzerleri için çift kullanımlı bir iş istasyonu makinesi için uygun hale getireceği anlamına geliyor. Oyun açısından 165 Hz ekran, test edildiğinde yaklaşık 4,3 ms griden griye gelen, 1440p bir ekran için harika bir yanıt süresine sahiptir.

FPS açısından, bu dizüstü bilgisayarın Nvidia RTX 3080 sürümü, nispeten düşük bir performansa sahiptir ve 75-100 W'lık oldukça düşük bir TGP'ye sahiptir. Bu da diğer RTX 3080 oyun dizüstü bilgisayarlarına kıyasla daha düşük performans gösterdiği anlamına gelir; ancak, bu fark, biraz daha düşük özellikli RTX 3070 sürümünde daha az belirgindir. Sonuç olarak, biraz tasarruf etmek için daha az güçlü RTX 3070 sürümünü seçmeni veya farklı bir RTX 3080 makinesi seçmeni öneririm.

Zephyrus, yüksek çekirdek özelliklerine ve yüksek çözünürlüklü ekrana rağmen harika bir pil ömrüne sahiptir ve bu da Nvidia GPU'nun entegre grafikler lehine, yaklaşık 9 saatlik oyun dışı kullanımına yetiyor. Hoparlörler, bir oyun dizüstü bilgisayarı için şaşırtıcı derecede iyi ve sağlam bir klavyeye sahip.

Farklı fiyat noktalarında hem RAM özellikleri hem de SSD boyutu açısından çeşitli seçenekler var, ancak RTX 3070 ile 1 TB SSD, 16 GB RAM sürümü makul bir fiyata bulunabilir. ASUS ROG G15 Advantage Edition ile FPS açısından eşleşmese bile, Nvidia GPU sayesinde Ray-Tracing avantajına sahiptir.

144Hz dizüstü bilgisayarların oyun deneyimi için yeterince yüksek bir yenileme hızı var mı?

Oyuncuların büyük çoğunluğu için 144Hz kesinlikle yeterince yüksek sayılıyor. Bileşenleriniz, seçtiğiniz grafik ayarlarında oyun içinde 144 FPS'den daha yüksek çıkış sağlayamıyorsa, önemli ölçüde daha yüksek herhangi bir şey oldukça anlamsızdır.

Güçlü makinelere sahip olanlar ve/veya çevrimiçi rekabetçi nişancı oyunlarında performansı en üst düzeye çıkarmak için grafik ayarlarını düşürenler için daha yüksek yenileme hızları dikkate alınmaya değer.

144Hz, ama neden?

144, yenileme hızı için çok özel bir sayı gibi görünebilir. Neden 144Hz? cevap film işinde yatıyor. Filmler geleneksel olarak 24FPS'de dışa aktarılır ve 144, tıpkı 120 gibi 24'ün katıdır. 3D filmler ayrıca genellikle 144'ün de bölünebildiği standart bir 48FPS'de çekilir. Bu, 24FPS/48FPS'yi 144Hz video çıkışına dönüştürmeyi kolaylaştırır. İlkinin her karesi ekrana altı kez 'gönderilir' ve sonrakinin her karesi ekrana üç kez gönderilir. ABD'de video için yaygın bir standart olan 60FPS çekimi eşleştirmek biraz daha zordur ancak her ikisinin de (60 ve 144'ün) 12'ye bölünebilir olması, işleri kolaylaştırıyor.

144Hz, oyunları daha da yüksek karelerde çalıştırabilir mi?

Teknik olarak konuşursak, bir oyun dizüstü bilgisayarı oyunları ekranının yenileme hızından daha yüksek bir FPS'de çalıştırabilir. Sadece ekran olarak faydasını beğenmeyebilirsiniz. Saniyede bu kadar çok kare çıktısı veremez. Bununla birlikte, kullandığın dizüstü bilgisayarındaki 144Hz çerçeve sınırından kurtulmanın bir yolu(CPU ve GPU'nuzun oyunları 144FPS'nin üzerinde çalıştıracak kadar güçlü olduğunu varsayarak), kullandığın dizüstü bilgisayarını daha yüksek yenileme hızına sahip harici bir ekrana bağlamaktır(!).

60 Hz monitöre 144 Hz dizüstü bilgisayarı bağlarsam ne olur?

60 Hz'lik bir monitöre 144 Hz'lik bir dizüstü bilgisayarı bağlarsan, deneyimleyebileceğin maksimum etkili FPS, ekran saniyede bundan daha fazla görüntü çıkaramayacağından 60 FPS olacaktır. Daha fazlasını beklemeyin.

Hz değeri en yüksek laptop hangisidir?

Bir dizüstü bilgisayar ekranı için en yüksek yenileme hızı şu anda 360 Hz'dir. Bu açıkçası gülünç derecede yüksek bir yenileme hızı ve yalnızca üst düzey, rekabetçi oyunlar için gerçekten gerekli görülebilir. Dizüstü oyun bilgisayarınızda seçtiğiniz oyunu tercih ettiğiniz ayarlarda, yaklaşık 360 FPS'de çalıştıracak donanım yoksa, bu büyük ölçüde gereksiz bir masraftır. 

Sonuç

İşte elinin altında, oyun oynamak için en iyi 144Hz dizüstü bilgisayar / en iyi 165Hz dizüstü bilgisayar için rehberin oldu.

Seçimlerimi en iyi gördüğümden başlayarak sıralamama rağmen, bu sayfadaki her seçimi değerli görmeni umarım. Bütçene ve özel gereksinimlerine bağlı olarak farklı ihtiyaçlarını ortaya çıkarmalısın. Bu nedenle en azından, kararını vermeden önce her bir tercihinin artılarına ve eksilerine göz attığından emin olun.

Etiketler: Dizüstü Bilgisayarlar
Şubat 07, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.